Veel gestelde vragen

Antwoorden op juridische vragen,
blogs en interviews

Vragen

Een echtscheidingsconvenant is een overeenkomst waarin jullie de gemaakte afspraken vastleggen. Bijvoorbeeld over bezittingen, alimentatie en pensioenen. Kan je die overeenkomst ook zelf opstellen?

Informed consent zorgt ervoor dat de gemaakte afspraken goed zijn en begrepen worden. Natuurlijk kun je bij een echtscheiding zonder tussenkomst van een professional afspraken met je ex-partner maken.

Als je gaat scheiden, moet je veel regelen. Zo veel, dat de meeste mensen niet weten waar zij moeten beginnen. De Horst Mediation kan jullie hiermee helpen.

De Wet Uitfasering pensioen in eigen beheer is in werking getreden op 1 april 2017. Vanaf 1 juli 2017 kan de directeur-grootaandeelhouder (dga) geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen.

Als jullie niet getrouwd zijn en jullie krijgen een kind, dan zijn de erkenning en het gezag over het kind niet automatisch geregeld. Zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap is namelijk alleen de vrouw die het kind krijgt volgens de wet ouder van het kind.

Blogs

Bij de scheiding van Anja en Erik blijken zij tot hun verrassing beiden recht te hebben op een gedeelte van de overwaarde van het voorhuwelijkse huis van Anja. Anja verbouwde haar huis met schenkingen van haar ouders. Erik woonde er later wel, maar betaalde alleen mee aan de rente en aflossing van de hypotheek. Daarom zou hij bij een scheiding slechts een vergoeding voor de aflossing krijgen. Dáchten ze.

Tot de start van de intelligente Lockdown was ik ervan overtuigd dat mediationgesprekken aan tafel noodzakelijk zijn om tot goede afspraken te komen. Inmiddels denk ik daar genuanceerder over en heb ik gemerkt dat het voeren van videogesprekken onverwachte voordelen oplevert.

Interviews

Nieuws

 • Nieuw wetsvoorstel geeft opa's en oma's meer kans op een omgangsregeling met de kleinkinderen
  by Verder Online on 7 juli 2022 at 00:00

  Niet alleen voor ouders zelf, maar ook voor grootouders is de scheiding van hun kinderen een ingrijpende aangelegenheid. Er kan van alles veranderen in de omgang met de kleinkinderen. Wanneer het contact ongewild wordt verbroken, hebben opa's en oma's de mogelijkheid de rechter om een omgangsregeling te vragen.

 • Automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag bij erkenning
  by Verder Online on 31 maart 2022 at 00:00

  De Eerste Kamer heeft op dinsdag 22 maart ingestemd met het wetsvoorstel waarmee ook ongehuwde partners bij erkenning van hun kind het wettelijke gezamenlijke gezag kunnen krijgen. De initiatiefnemers van dit wetsvoorstel zijn van mening dat de huidige wetgeving niet goed meer aansluit op de behoefte van de veranderde samenleving, waarbij verschillende samenlevingsvormen steeds gangbaarder zijn geworden.

 • Scheiden? Verdeel ook uw schadevrije jaren!
  by Verder Online on 17 december 2021 at 00:00

  Vanaf 1 januari 2022 wordt het mogelijk om opgebouwde schadevrije jaren te verdelen als u gaat scheiden. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars vandaag bekendgemaakt.

 • Aantal echtscheidingen in 2020 inderdaad gedaald
  by Verder Online on 19 november 2021 at 00:00

  Het CBS, Centraal Bureau voor de Statistiek, publiceert jaarlijks het aantal echtscheidingen dat in Nederland is uitgesproken. Onlangs zijn de cijfers over het jaar 2020 bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat het aantal echtscheidingen is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Geen verrassing voor de familierechtadvocaten van de vFAS.

Contact opnemen

Hebben jullie vragen? Zijn jullie benieuwd wat De Horst Mediation voor jullie kan betekenen? Of willen jullie een kosteloos kennismakingsgesprek inplannen?

Stuur een e-mail naar P.Mallant@dehorstmediation.nl, vul onderstaand formulier in of bel (033) 799 99 29.