Wat betekent informed consent? En waarom is dit bij een echtscheiding belangrijk?

Natuurlijk kun je bij een echtscheiding zonder tussenkomst van een professional afspraken met je ex-partner maken. Bijvoorbeeld over jullie vermogen, de alimentatie en over pensioen. Zeker als het contact nog goed is, kan dat op dat moment wel zo prettig zijn. Maar wat als later blijkt dat jullie afspraken niet volgens de regels zijn? En je het achteraf anders had gewild? Informed consent voorkomt deze situatie.

Onaangename verrassingen

Stel bijvoorbeeld dat jullie bewust of onbewust in afwijking van de regels hebben afgesproken dat jij meer vermogen ontvangt dan waar jij recht op hebt. De Belastingdienst kan jou dan een aanslag schenkbelasting opleggen.

Of jullie hebben bewust afgesproken dat er meer of minder partneralimentatie wordt betaald dan een rechter zou opleggen. Als je deze afspraak later weer wilt veranderen, kan dat onverwachte problemen opleveren.

Dit soort onaangename verrassingen kun je voorkomen door op de hoogte (geïnformeerd) te zijn van de toepasselijke regels.

vFAS-mediator is verplicht jullie te informeren

Een beslissing nemen op basis van informed consent betekent dat je op de hoogte bent van de regels en consequenties van je beslissing. Alleen dan kun je een weloverwogen keuze maken. Een vFAS-mediator, die ook altijd advocaat is, is verplicht om jullie beiden voldoende te informeren. Doet hij dat niet dan is hij daarvoor aansprakelijk. (vFas is de vereniging van advocaten en mediators die gespecialiseerd zijn in het personen- en familierecht.)

Vermogen, alimentatie en pensioen

Onderwerpen waar jullie beslissingen over moeten nemen, zijn onder andere:

• de verdeling van jullie vermogen (huis, geld, schulden, inboedel, e.d.)
• kinder- en partneralimentatie
• de verdeling van ouderdomspensioenen
• fiscale regels

Zorg ervoor dat jullie op de hoogte zijn van de regels en consequenties van jullie beslissingen. Zo voorkom je dat jullie afspraken maken waar een van jullie later spijt van krijgt.

Volgens de wet

Het is dus mogelijk om zelf afspraken te maken. Maar bij informed consent zijn jullie er zeker van dat je de goede informatie hebt gekregen. Dankzij de begeleiding van een deskundige weten jullie wat de consequenties van jullie afspraken kunnen zijn. Daarmee zijn deze juridisch en fiscaal in orde.

Aanpak De Horst Mediation

Wij begeleiden jullie in het mediationtraject bij jullie echtscheiding. En bij het maken van afspraken die voor jullie beiden duidelijk, akkoord en volgens de wet zijn. Ten slotte maken wij deze afspraken definitief in een echtscheidingsconvenant en regelen wij voor jullie de officiële echtscheiding. Alles bij één loket; wel zo praktisch en vertrouwd. De mediators van De Horst Mediation zijn vFAS-mediator. De vFAS is een vereniging van advocaten die gespecialiseerd zijn in het personen- en familierecht. Daarnaast zijn wij aangesloten bij het kwaliteitsregister voor mediators: MfN.

Contact

Willen jullie weten hoe wij werken? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Dit kan via onderstaande gegevens of via het formulier aan de rechterkant. Dan vertellen wij wat wij in jullie situatie kunnen betekenen.
Telefoonnummer: 06 47 02 37 18
E-mail: p.mallant@dehorstmediation.nl